Gyakran előfordul, hogy tortasütéskor piskóta maradékok keletkeznek. Ezeket kockázzuk fel és fagyasszuk le alaposan becsomagolva, mert később remekül hasznosíthatóak más süteményekbe. Készíthetünk somlói galuskát, puncs tortába tölteléket belőlük, vagy ahogy én ezúttal: sütigolyókat.
Sokkal könnyebb, lazább, krémesebb golyókat lehet így készíteni, mint ha darált kekszet használunk. Készíthettem volna a most divatos sütinyalókákat is a masszából, de nem láttam értelmét egy pálcikának pluszban ezúttal.
Citromos-mákos golyót és kókuszos-mandulás golyót készítettem ezúttal. Legközelebb kipróbálok egy rumos-diós és egy gyümölcsös változatot is.
Kakaós és mákos piskóta maradékokkal dolgoztam. Először hagytam kicsit szikkadni, száradni a piskóta maradékot a sütőben, majd összemorzsoltam.
A mákos piskótához 2 vaníliapudingot felfőztem 8 dl tejjel (mikróban, hogy minél gyorsabb és egyszerűbb legyen), cukor nélkül, majd belekevertem egy kocka margarint, belereszeltem egy citrom és egy lime héját, majd belefacsartam a levét is, majd ezt összedolgoztam a piskóta morzsával. Megkóstoltam a masszát, és egy kicsit édesítettem folyékony édesítőszerrel, de ízlés szerint akár porcukor is adható hozzá. Fontos, hogy ne legyen túl édes. Ezután golyókat formáztam, majd máklisztbe (a piacon lehet venni, annyiban különbözik a darált máktól, hogy előtte kisajtolják belőle az olajat, majd egészen finomra őrlik, a piskótában is ez volt normál liszt helyett) forgattam őket.
A kakaós piskótához 2 hólabda pudingport használtam (ez egy kókuszos-tejszínes ízesítésű pudingpor), ezt is cukor nélkül főztem fel, majd jött a kocka margarin, 10 dkg darált mandula és a morzsolt piskóta, kicsi édesítő szer. Darált mandulába forgattam a golyókat, ill. amikor az elfogyott, fehércsoki lapocskákba, mivel kókuszreszelékem nem volt itthon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése