Ismét ez a finomság készült ma reggel a konyhámban. A receptet leírom, mert többen kérték. A tészta a következőképp készül (40 darabra elég):
1 kg lisztet beleöntök egy tálba, a közepébe mélyedést formálok, 1 evőkanál cukrot teszek bele, és rámorzsolok 1 kocka élesztőt, ráöntök 6 dl langyos tejet. Hagyom felfutni, majd hozzáteszek 2 dl étolajat, 2 teáskanál sót, 1 csomag sütőport, és alaposan összedolgozom. Fél órán át meleg helyen kelesztem, amíg a tálból ki nem dagad, ekkor átgyúrom (ilyenkor összeesik), majd hagyom újra megkelni. A tésztát négyfelé osztom, a negyedeket nagy téglalap formára nyújtom, egészen vékonyra (kb. 30x50 centire), megszórom ízlés szerint bármivel (ez esetben 1 csokor apróra vágott medvehagymát, 40 dkg reszelt sajtot, és kb. fél kg apróra vágott kötözött lapockasonkát használtam ehhez a tésztamennyiséghez), feltekerem úgy, hogy a hosszabb oldala legyen a tekercs hosszúsága, majd a tekercset ferdén felvagdosom (egyszer az egyik irányba, azután a másik irányba, hogy háromszög formákat kapjak). Sütőpapírral (én szilikonos sütőfóliát használok) kibélelt tepsiben sütöm meg őket, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt, hőlégkeveréssel. Amikor már szépen pirosodik a teteje, biztosan átsült.
Nagyon finom még az a változat is, amikor tejföllel kenem meg a tésztát, reszelt sajtot, apróra vágott füstölt kolbász kockákat, és csemege uborka kockákat szórok rá.
De ízlés szerint készíthető belőle akár pizzás csiga is, vagy "egyszerű" sajtos kiflik (ekkor kör alakúra nyújtom a tésztát, körcikkeket vágok, és a tésztadarabokat a széles végétől a keskeny vége felé tekerem fel, és hajlítom kifli formára).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése